Det omedvetna

 "Jag har inte utan goda grunder, hävdat att varje människa i sitt eget omedvetna besitter ett instrument med vilket hon förmår tyda yttringarna av en annans omedvetna".
(Freud 1913)


Det som utmärker psykoanalysen och den psykoanalytiska inspirerade psykoterapin är arbetet med överföringen. Med "överföring" avses då i vid bemärkelse de omedvetna föreställningar, önskningar och fantasier som återupprepas och iscensätts i omvärlden och i förhållande till andra människor. Detta fenomen är en del av vår vardagliga tillvaro.
Analytikerns lyssnande mottaglighet inbjuder till omedveten kommunikation. En omedveten genklang väcks oundvikligen i analytikern. Mot denna försöker analytikern rikta sin uppmärksamhet för att bli varse de inre bilder, känslor och tankar som framträder i samvaro med analysanden. Denna omedvetna genklang är det som betecknas som "motöverföring". Det gäller att utnyttja motöverföringen genom att iaktta och försöka förstå den.

"Att varje människa i sitt eget omedvetna besitter ett instrument med vilket hon förmår tyda yttringar av en annans omedvetna".
(Freud 1923)


" Det är mycket anmärkningsvärt att det omedvetna hos en människa med kringgående av det medvetna kan reagera på en annan människas omedvetna. Detta faktum förtjänar en grundligare undersökning".
(Freud 1915)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Rickard Wall » Kejsarens nya kläder:  ”Vi ser samma mekanismer i dagens Sverige. Tex tvingas människor att kalla vuxna ..”

  • Hampus » Kejsarens nya kläder:  ”Skrämmande aktuell i dagens samhälle.Vad är det som gör så många så blinda?”

  • Gustaf » Vad händer i analysrummet:  ”Befriande läsning om nåt centralt i mötet mellan människor!”

  • Marianne björn » Kris:  ”Håller helt med! Just nu fylld av alla ungdomar/barn som kommer själva från andr..”

  • Vänersborgs psykoterapi och samtal » Fria associationer:  ”Maria, du har kommit rätt! Tuomo, visst är det så. Musikens fria assosiationer h..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-