Fria associationer


Fria associationer innebär associationer fria från medvetna målföreställningar.
De fria associationerna anses vara den viktigaste "uppfinningen" i Freuds psykoanalys. Infall ger ledtrådar till vad som försegår i det omedvetna. När man tyder drömmar samlas associationerna till olika drömelement. De olika drömelementen länkar i varandra i en associationskedja som leder till nya skikt bland drömtankarna.

Associationerna ger länkar till det omedvetna och visar ocensurerat vad som döljer sig i det omedvetna. Det kan handla om ord som sägs utan till synes någon mening, felsägningar eller sammanträffanden i tiden utan meningsfullt inre sammanhang. Ingen anknytning är för lös, ingen ordlek för dålig för att bilda en brygga från en tanke till en annan.

" Varje gång ett psykiskt element är förbundet med ett annat genom en absurd och ytlig association existerar mellan de båda också en korrekt och djupare förbindelse som är underkastas censurens motstånd" (Freud 1900)

På en nivå försöker vi med hjälp av intellektet försöka att förstå patienten genom att tillämpa inlärda teorier, pröva, förkasta, pröva igen och försöka att finna återkommande mönster. På en annan nivå strävar vi bort från det intellektuella genom den jämt svävande uppmärksamheten eller ouppmärksamheten.

De fria associationerna finns hos både analysanden och analytikern. Analysen är en inte en process där analytikern rekonstruerar analysandens liv och presenterar tolkningar utan det blir ett gemensamt skapande genom interaktion i överförings-motöverföringsfältet.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Rickard Wall » Kejsarens nya kläder:  ”Vi ser samma mekanismer i dagens Sverige. Tex tvingas människor att kalla vuxna ..”

  • Hampus » Kejsarens nya kläder:  ”Skrämmande aktuell i dagens samhälle.Vad är det som gör så många så blinda?”

  • Gustaf » Vad händer i analysrummet:  ”Befriande läsning om nåt centralt i mötet mellan människor!”

  • Marianne björn » Kris:  ”Håller helt med! Just nu fylld av alla ungdomar/barn som kommer själva från andr..”

  • Vänersborgs psykoterapi och samtal » Fria associationer:  ”Maria, du har kommit rätt! Tuomo, visst är det så. Musikens fria assosiationer h..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-