Det autentiska mötet

Att anpassa sig till föräldrarnas behov leder ofta till utvecklandet av ”som-om personligheter”. Det som Winnicott  beskrvit som ”det falska självet”. Människan utvecklar en hållning, där hon inte bara visar upp det som önskas av henne utan så sammansmälter man med detta, att man inte kan ana hur mycket annat som finns bakom den ”maskerade självförståelsen”. Om man inte vet vem man är har man svårt att utveckla ett Jag och ett Du. Som Buber menar förutsätter ett autentiskt möte mellan ”Jag” och ” Du”. I detta möte är den andre inte ett objekt för min erfarenhet. Han är ett subjekt som är med och skapar mitt ”Jag”, liksom jag är med och skapar ditt ”Du”. Om man inte vet vem man är och anpassar sig efter andra kommer inte detta möte att äga rum.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Rickard Wall » Kejsarens nya kläder:  ”Vi ser samma mekanismer i dagens Sverige. Tex tvingas människor att kalla vuxna ..”

  • Hampus » Kejsarens nya kläder:  ”Skrämmande aktuell i dagens samhälle.Vad är det som gör så många så blinda?”

  • Gustaf » Vad händer i analysrummet:  ”Befriande läsning om nåt centralt i mötet mellan människor!”

  • Marianne björn » Kris:  ”Håller helt med! Just nu fylld av alla ungdomar/barn som kommer själva från andr..”

  • Vänersborgs psykoterapi och samtal » Fria associationer:  ”Maria, du har kommit rätt! Tuomo, visst är det så. Musikens fria assosiationer h..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-